"Interesi finančnih hegemonov nad človeškim dostojanstvom"

"Interesi finančnih hegemonov nad človeškim dostojanstvom"

Svoja mnenja so na okrogli mizi izmenjali evropski poslanec Igor Šoltes, zunanjepolitični komentator Dela Branko Soban, sociolog kulture Damjan Mandelc in poznavalec bližnjevzhodnih političnih razmer Zijad Bećirović.

Udeleženci so se strinjali, da ima nagrada Saharova, ki je letos pripadla savdskemu blogerju Raifu Badaviju, velik pomen. Več besed kot nagradi so namenili kritiki današnje Evrope. Spomnili so, da je bilo letošnje leto z vidika človekovih pravic porazno, saj smo ob prebežniški krizi pozabili na človekove pravice, dostojanstvo in humanost, torej na same temelje EU-ja.

Kršitev pravic v imenu varnosti
Šoltes je opozoril, da tudi v Evropskem parlamentu prehitro pozabijo na človekove pravice in jih v imenu varnosti in boja proti terorizmu kršijo. Udeleženci so Evropi soglasno očitali, da Evropa ravna hinavsko, saj po eni strani podeljuje nagrade in poziva k spoštovanju človekovih pravic, po drugi pa podlega političnim pritiskom in zaradi gospodarskih koristi brez težav sodeluje s savdskim režimom.

"Pravica do kapitala, do bogatenja, interesi naftnih in drugih finančnih hegemonov so očitno nad človeškim dostojanstvom," je ocenil Mandelc in spomnil, da je Savdska Arabija letos dobila podporo, da postane članica Sveta ZN-a za človekove pravice. "Kapital ne mara demokracije in človekovih pravic, saj sta to največji oviri na poti do profita," je spomnil Soban.

"Evropa se v zadnjem letu grozno spreminja. V boju proti skupnemu nasprotniku je pripravljena sodelovati tudi s svojim dozdajšnjim nasprotnikom," pa je opozoril Šoltes in spomnil, da je bila Turčija še pred kratkim tarča ostrih kritik EU-ja zaradi kršitev človekovih pravic, zdaj pa smo ji zaradi varnosti pripravljeni plačevati milijarde in ji dajati odpustke.

Badavi obsojen na 1.000 udarcev z bičem
31-letni Badavi je bil v Savdski Arabiji zaradi svojega boja za liberalnejši islam, sekularizacijo in svobodo misli ter govora obsojen na deset let zapora in 1.000 udarcev z bičem. Mednarodna skupnost poziva k njegovi izpustitvi, a možnosti, da bi prihodnji teden v Evropskem parlamentu v Strasbourgu osebno prevzel nagrado, ni.


Sa. J.

Okrogla miza z naslovom Aktivno državljanstvo manjšin

Okrogla miza z naslovom Aktivno državljanstvo manjšin

V ponedeljek, 24. marca 2014, bo v Kopru potekala okrogla miza z naslovom Aktivno državljanstvo manjšin. 20.03.14

EU dosegla dogovor o drugem stebru bančne unije

EU dosegla dogovor o drugem stebru bančne unije

Pogajalci članic EU in Evropskega parlamenta so zgodaj zjutraj po več kot 16 urah pogajanj dosegli dogovor o drugem stebru bančne unije - enotnem mehanizmu za reševanje bank s čim manjšo obremenitvijo davkoplačevalcev, so sporočili iz parlamenta in grškega predsedstva. 20.03.14

Državljani EU v glavnem zadovoljni z življenjem

Državljani EU v glavnem zadovoljni z življenjem

Državljani 28 članic Evropske unije so v glavnem zadovoljni s kakovostjo življenja, kažejo podatki evropskega statističnega urada Eurostat, ki so jih objavili ob današnjem mednarodnem dnevu sreče. Najbolj zadovoljni so na Danskem, najmanj pa v Bolgariji. V Sloveniji smo, kot kažejo podatki, povprečno zadovoljni. 20.03.14

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje za dostopnost do pitne vode za vse državljane

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje za dostopnost do pitne vode za vse državljane

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje se na področju univerzalnosti dostopa do pitne vode zavzema za ohranjanje splošne rabe vode in za pitno vodo, ki je pod enakimi pogoji dostopna vsem državljanom, so ob odzivu Evropske komisije na državljansko pobudo Pravica do vode za STA navedli na ministrstvu. 19.03.14